Postul Craciunului: Cu ce inlocuim lactatele in aceasta perioada. 6 solutii care ne salveaza!

Postul Craciunului: Cu ce inlocuim lactatele in aceasta perioada. 6 solutii care ne salveaza!A inceput Postul Craciunului, iar pentru cei care respecta traditiile aceasta perioada inseamna renuntarea la carne, oua si lactate.

Partea mai putin buna este ca, atunci cand ne decidem sa tinem post, facem greseala sa ne privam organismul de anumiti nutrienti esentiali. Insa, cu o alimentatie corecta putem sa-i oferim organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, chiar si in Postul Craciunului.

Iata cateva alternative bogate in calciu, pe care le putem substitui pentru lactate, in timpul postului si nu numai:

1. Fasole

Aici intra majoritatea legumelor cu boabe sau pastai, precum mazarea, lintea, pastaile de fasole, boabele de soia. Contin cantitati insemnate de calciu, dar sunt bogate mai ales in fier, un alt element important care este redus in timpul postului, prin eliminarea preparatelor din carne. Asemenea legume pot constitui o diversificatie intre vesnicele garnituri de cartofi sau orez si se pot gati fara ulei, prin fierbere sau la aburi.

2. Nuci si seminte

Migdalele, alunele, arahidele, fisticul, susanul, semintele de floarea soarelui sunt bogate in calciu, dar si in vitamine din complexul B, acizi grasi esentiali si minerale precum fosfor sau zinc. Ele ar trebui introduse in alimentatia zilnica, nu doar ca alternativa in timpul postului, cel mai bine sub forma cruda, neprajite si nesarate, pisate si adaugate in salate, cereale, sau chiar prajituri de post.
3. Legume cu frunze verzi

Stim deja ca sunt bune la toate, dar spanacul, salata verde, broccoli-ul, varza de Bruxelles si alte „frunze” interesante, precum rucola sau frunzele de papadie, constituie surse excelente de calciu si vitamina C si reprezinta ingredientele de baza in mult asteptatele salate de primavara.

Insa, tineti cont de faptul ca spanacul nu este recomandat in cantitati foarte mari. Din cauza continutului de acid oxalic, organismul uman nu poate sa asimileze decat 5% din doza de calciu oferita de spanac, fata de, spre exemplu, 50% din cea oferita de broccoli. Acidul oxalic, care este toxic in doze mari, se ataseaza moleculelor de calciu, scazand astfel rata lui de absorbtie si formand oxalat de calciu, principalul component al pietrelor la rinichi.

4. Alge marine

Desi pot parea o alegere neobisnuita, in bucataria asiatica, spre exemplu, sunt foarte des intalnite in supe, salate si sushi. Acestea contin, in mod surprinzator, de 8 ori mai mult calciu decat carnea de vita sau laptele. Sunt bogate in fier si magneziu, au un numar foarte redus de calorii si constituie o alternativa interesanta fata de verdeturile autohtone obisnuite.

5. Melasa

Este vorba de melasa rezultata in urma celei de-a treia faze de fierbere a siropului obtinut din trestia de zahar. Acest tip de melasa contine foarte putina zaharoza, intrucat majoritatea se cristalizeaza in urma fierberilor repetate; in plus, o singura lingura de melasa contine pana la 20% din doza zilnica recomandata de calciu, magneziu, fier, mangan si vitamina B6.

 
Citeste integral pe: ele.ro

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Categorii: Natural, Nutritie

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s