Sanatatea se vede la exterior: Ce trebuie sa faci pentru a-ti intineri pielea?

Sanatatea se vede la exterior: Ce trebuie sa faci pentru a-ti intineri pielea?Pielea este organul cel mai versatil din organismul uman, prin intermediul ei intram in contact cu lumea exterioara. Este un organ cu rol imun care apara organismul impotriva agentilor patogeni si a compusilor nocivi de mediu, dar poate sta si la originea problemelor de sanatate daca nu este ingrijita.

Stresul oxidativ apare atunci cand moleculele pierd electroni care pot crea radicali liberi. Cantitatile crescute de radicali liberi fiind foarte reactivi chimic pot distruge celulele si pot deteriora ADN-ul (acidul desoxiribonucleic care formeaza codul genetic celular), structurile proteice si lipidice. Modificarile oxidative pot contribui la patogeneza reactiilor alergice cutanate, care sunt una din cauzele principale ale imbatranirii pielii.

Inflamarea pielii este reactia naturala a organismului la substantele toxice, leziuni sau alte iritatii. Pielea devine rosie si sensibila, ca parte a raspunsului biologic complex, in care sistemul imunitar incearca sa se ocupe de cauza. Inflamatia este un pas esential in procesul de vindecare. Cu toate acestea, in cazul in care nu este controlata, poate interveni riscul aparitiei unei serii de boli si chiar infectii. Inflamatia este si o sursa interna de specii reactive de oxigen (radicali liberi) care vor contribui impreuna cu cei externi la procesele de imbatranire sau chiar la aparitia cancerului.

Diversi factori externi si interni pot provoca alterarea pielii compromitand astfel integritatea epidermei. Bariera defectuoasa a pielii promoveaza sensibilitatea sa la iritatii si boli, in timp ce pierderea colagenului si degradarea matricei conduc la reducerea structurii si fermitatii tesuturilor. Acest proces determina in cele din urma aparitia ridurilor si provoaca modificari topografice ale pielii care avanseaza odata cu varsta. Nivelul homocisteinei crescute, de asemenea, poate duce la imbatranirea prematura a pielii.

Toxinele din mediu au potential de afectare a pielii si chiar contribuie la dezvoltarea bolilor de piele in cazul unei expuneri persistente. Daca apararea naturala a organismului prin mecanismele de eliminare a acestor toxine este afectata, apare riscul crescut al alergiilor, leziunilor pielii, a eventualelor boli si la accelerarea procesului de imbatranire.

Din punct de vedere al integritatii epidermei, poate aparea o degradare agresiva a matricei celulare, care duce la imbatranirea prematura a pielii si la formarea ridurilor in timp. Acest proces ar putea fi promovat de exprimarea accentuata a citokinelor inflamatorii ce distrug colagenul, crescand si mai mult riscul debutului precoce a imbatranirii pielii. In plus, capacitatea pielii de a sintetiza fibre structurale de legatura si astfel epiderma nu mai are acelasi grad de aderenta la nivelul dermului.

Citeste integral pe: kudika.ro
Reclame

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Categorii: INGRIJIRE, Ingrijirea corpului, Ingrijirea tenului, Natural, Nutritie, Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s