Vine, vine… depresia sezoniera!

Vine, vine... depresia sezoniera!Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia afecteaza la nivel mondial aproximativ 350.000 milioane de oameni, fiind o afectiune care inca se confrunta cu prejudecatile unei societati in care stigmatul bolii mentale impiedica mii de pacienti sa urmeze tratamentul corespunzator, care incepe de fiecare data cu o vizita la medic. Anotimpul rece creste predispozitia aparitiei depresiei sezoniere, tinand cont si de faptul ca Asociatia Americana de Psihiatrie considera ca tulburarile afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburari bipolare. Astfel ca, majoritatea celor care prezinta tulburari afective sezoniere sufera de tulburari depresive majore, iar un procent de 20% au deja sau pot dezvolta tulburari bipolare.

Care sunt primele semne ale depresiei sezoniere?

Depresia sezoniera afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare de obicei dupa varsta de 20 de ani. Simptomele specifice incep prin greutate la trezirea de dimineata, somnolenta pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scazute, nevoia de a manca mai mult in special carbohidrati si fast food, retragerea in sine, evitarea activitatilor amicale, sociale si chiar familiale, dificultate in concetrarea atentiei si realizarea eficienta a sarcinilor zilnice, tendinta de a dormi mai mult dar fara cresterea nivelului de energie si de aici lipsa motivatiei si tendinta spre amanare.

Tot din acest context deriva si simptomele mai complexe ce se agraveaza pe masura cresterii starii de angoasa si anume: anxietatea, starea permanenta de tristete, izolarea fata de cei din jur, pierderea increderii in sine sau pesimismul. In urmatoarea etapa apar schimbari la nivelul organismului, precum durerile frecvente de cap, de stomac, ameteala, insomniile sau hipertensiunea. Toate acestea sunt semnele unei afectiuni reale ce nu trebuie neglijate, intrucat netratarea lor poate avea efecte negative pe termen lung, inclusiv transformarea intr-o depresie cronica.

Cauzele si factorii care favorizeaza aparitia afectiunii

Sistemul nervos este cel care provoaca dereglarile conexe depresiei, ceea ce explica faptul ca procesul de comunicare nu mai este unul la fel de activ si eficient la persoanele afectate, conducand la izolarea sociala. De asemenea, un factor important il constituie si experientele personale sau profesionale nefaste, traume recente sau mai vechi netrate, care intaresc instalarea depresiei si ne pun atat sanatatea fizica, dar si pe cea psihica in stand-by.

Unii cercetatori incadreaza expunerea la lumina ca o variabila importanta in ipoteza de aparitie a depresiei in sezonul rece. Astfel, cu cat ne expunem mai mult la lumina, cu atat corpul va produce mai multa melatonina, cea responsabila pentru asigurarea unui somn linistit si suficient de indelungat pentru a ne mentine energici. Totodata, in perioada rece a fost indentificat si un nivel mai scazut al serotoninei in organism, substanta hormonala al carei nivel scazut poate induce activarea anxietatii.

Citeste integral pe: kudika.ro
Reclame

Etichete:, , , , , ,

Categorii: Lifestyle, Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s