Top 10 cele mai frumoase palate si castele din Romania

Top 10 cele mai frumoase palate si castele din RomaniaCu siguranta cei mai multi dintre noi au auzit de castelele Bran si Peles care, desigur, se regasesc pe aceasta lista. Dincolo de aceste constructii celebre, intreaga tara este presarata cu palate,unele amenajate si transformate in muzee. Altele, din pacate, au ramas in paragina si nu au trecut testul timpului si al nepasarii. Chiar si asa, zidurile lor goale pastreaza inca urme de frumusete si amintiri din alte veacuri.

 

 

 

1. Castelul Bran

Initial, constructia a functionat ca un soi de garnizoana si a fost ridicata de Cavalerii Teutoni. Ceva mai tarziu, dupa fondarea orasului Brasov, acesta a intrat sub administratia locala. Castelul Bran este cunoscut pe plan international ca fiind locul de bastina al lui Dracula.

Legatura dintre castel si Vlad Tepes este destul de indepartata si vag consemnata. In orice caz, pentru o scurta perioada de timp, Branul s-a aflat in posesia lui Mircea cel Batran, bunicul lui Vlad Tepes.

Regina Maria, de asemenea, se numara printre cei proprietarii palatului iar in perioada comunista, acesta a fost deschis ca muzeu.

castelul bran

2. Palatul de la Mogosoaia

Povestea Palatului de la Mogosoaia incepe in primii ani ai secolului al XVIII-lea, atunci cand Constantin Brancoveanu a cumparat terenul de la vaduva boierului Mogos. Inainte de toate, a fost ridicata biserica de la intrarea in curtea palatului care poarta hramul Sfantului Gheorghe.

Abia dupa 14 ani a fost ridicat si palatul in stil brancovenesc, cu influente otomane si renascentiste. Dupa moartea domnitorului, cladirea a fost transformata in han si si-a pierdut stralucirea de odinioara. Totusi, sub atenta obldauire a Marthei Bibescu, frumusetea locului a fost restaurata in a doua jumatate a secolului XX.

palatul de la mogosoaia

3. Castelul Peles

Trei arhitecti si-au adus aportul la construirea unuia dintre cele mai celebre castele nu doar din Romania ci din intreaga zona balcanica: Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman. Cladirea acestei bijuterii de arhitecturale s-a intins de la 1837 pana in 1914.

In 1953, Castelul Peles a devenit muzeu sub regimul comunist insa in ultimii ani de dictatura, Ceausescu a ordonat inchiderea sa pentru public.

castelul peles

4. Castelul Kendeffy

Constructia acestuia a inceput in 1782 si se afla in comuna Santamaria Orlea, judetul Hunedoara. Asa cum ii spune numele, castelul a fost ridicat pentru familia nobiliara Kendeffy.

Stilul in care este construit nu poate fi definit precis pentru ca intruneste o serie de elemente baroce si neogotice. Desi a fost abandonat in perioada comunista, acesta a fost reconditionat si functioneaza ca hotel.

castelul kendeffy

5. Castelul Corvinilor

Amplasat in judetul Hunedoara, acesta este cel mai mare castel gotic din Europa de Est. Constructia a inceput in 1446 la comanda lui Iancu de Hunedoara. Asa cum ziceam, stilul dominant este cel gotic insa din loc in loc, apar si detalii renascentiste.

Castelul Corvinilor este un element central in sistemul de intarire din Transilvania, in primul rand datorita pozitie sale. Din constructia originala, astazi stau in picioare Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Turnul Capistrano, galera si donjonul.

castelul corvinilor

6. Palatul culturii, Iasi

Una dintre cladirile simbolice ale orasului a fost ridicat in perioada 1906-1925, de catre arhitectul roman Ion D. Berindey si este amplasat peste ceea ce candva, au fost curti domnesti medievale.

Ridicat intr-un stil neogotic impresionant, Palatul este prevazut cu creneluri, donjoane si firide, are aproape 300 de incaperi si mai bine de 90 de ferestre la fatada.

Una dintre cele mai vizitate camere este Sala gotica, unde poate fi admirat un mozaic cu grifoni, lei si pasari cu doua capete.

palatul culturii iasi

7. Castelul Banffy din Bontida

Castelul de la Bontida era denumit, candva, Versailles-ul din Transilvania. Constructia in stil renascentist a fost ridicata la dorinta familiei Banffy in 1437, desi de-a lungul timpului, a fost extins si reamenajat.

In timpul celui de-al Doilea Razboi mondial, aici a fost amenajat un spital pentru fortele armate ale Germaniei.

Citetse integral pe: kudika.ro
Reclame

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorii: Frumusete, Povestiri adevarate, Social

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s