10 surse de calciu nebanuite

10 surse de calciu nebanuiteCalciul este cel mai abundent mineral din corp si se gaseste in mod natural intr-o varietate larga de produse alimentare si bauturi, ca sa nu mai vorbim despre cele in care este adaugat. Persoanele cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta cantitatii acestei minerale in organism, deoarece au destule optiuni salvatoare in afara produselor lactate.

Iata 10 surse nebanuite de calciu, usor de introdus in dieta oricui!

 

Surse de calciu surprinzatoare

Calciul ajuta la a avea oase puternice si dinti sanatosi, iar acest fapt nu este un mister. Insa beneficiile sale nu se opresc aici: el contribuie la sanatatea vaselor de sange, regleaza tensiunea arteriala si previne rezistanta la insulina, care ar putea conduce la diabetul de tip 2. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1000 mg pentru adulti, care se poate traduce in: un pahar de lapte, o felie groasa de branza si un iaurt simplu. Chiar si asa, putini oameni reusesc sa introduca cantitatea suficienta de calciu in dieta si ajung sa constate lipsa acestuia abia cand se simt rau. Pentru a evita neplacerile cauzate de lipsa de calciu , iata o serie de alimente care te vor ajuta sa ajungi la dozajul potrivit.

Sfat: nu uita de vitamina D, cu ajutorul careia se absoarbe acest mineral!

1. Fasolea alba (19% DZR intr-o conserva)

Cremoasa si usoara din punct de vedere caloric, dar plina de proteine, aceasta leguminoasa este si o sursa bogata de calciu si fier. Poti adauga fasole la paste sau o poti consuma sub forma de mancarica (iahnie).

2. Somon la conserva (23% DZR in 1/2 conserva cu oase)

Secretul somonului la conserva consta in calciul pe care il contin oasele. Din fericire, acestea sunt inmuiate, asa ca le poti mesteca cu usurinta.

3. Sardine la conserva (32% DZR)

Ca si in cazul de mai sus, oasele sardinelor sunt cele care au cel mai mare aport de calciu, la care se adauga si o portie sanatoasa de acizi grasi Omega 3 si de vitamina D.

4. Smochine uscate (10% DZR in 8 smochine)

Te-ai fi gandit vreodata ca acest desert delicios ar putea fi si o sursa de calciu importanta? Ia o gustare din smochine si nu numai ca obtii acest pretios mineral, dar ii oferi organismului si fibre si antioxianti.

5. Varza furajera (18% DZR in doua castronele)

Poate ca nu este un aliment prea nobil, insa varza compenseaza cu siguranta prin bogatia de nutrienti pe care o contine. Calciu, antioxidanti si putine calorii – ce ai putea sa iti doresti mai mult? Adaug-o la salate sau la ciorbe si nu vei regreta!

6. Migdalele (7% DZR in 20 de bucati)

Daca te dai pe spate dupa oleaginoase, iti va surade ideea de a adauga migdalele in meniul tau. Ele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutritional, raportat la numarul de calorii pe gram. Astfel, migdalele nu contin doar calciu, ci si potasiu, vitamina E si fier. Fie le adaugi la salate, fie le mananci ca atare, sub forma de gustare.

7. Portocale (6% DZR intr-o bucata)

O portocala iti da energie, te binedispune si ce mai pui ca iti ofera si o doza de calciu, pe langa cea de vitamina C. Poti sa o bei ca suc, insa daca vrei sa consumi si fibre, mananc-o ca atare.

8. Seminte de susan (9% DZR intr-o lingura)

Te-ai gandit vreodata ca semintele de susan nu sunt facut doar pentru a orna chifla de hamburger? Ele contribuie la scaderea tensiunii arteriale, reduc inflamatiile si exista voci care afirma ca lupta impotriva celulelor canceroase. Mananca seminte de susan in salate sau ca atare, daca vrei sa adaugi o nou sursa de calciu in dieta.

9. Alge (13% DZR intr-o cana)

Nu doar pestii sunt o sursa bogata de calciu, ci si plantele din apele adanci, precum algele. Ele mai contin fibre si iod, acesta din urma jucand un rol important in reglarea functiei tiroidiene. Algele merg alaturi de orez sau, daca vrei sa mergi pe o varianta clasica, incearca supa miso.

10. Melasa neagra (17% DZR intr-o lingura)

Atunci cand te loveste din plin pofta de dulce, cel mai bine este sa o potolesti cu ceva natural. Melasa neagra are o aroma mult mai pronuntata decat cea obisnuita si este plina de calciu, fier si vitamine. In loc sa folosesti gemuri si creme calorice la clatite, de exemplu, stropeste-le cu acest indulcitor delicios si plin de nutrimente.

Desigur, in afara acestor surse naturale de calciu , poti opta intotdeauna pentru produse fortifiate cu acest mineral, precum cerealele pe al caror ambalaj este mentionat acest fapt, laptele de soia (30% DZR intr-un pahar) sau tofu (86% la 50g). Ai grija, insa, sa nu iti rezumi consumul de calciu doar la produse fortifiate, ci sa faci in asa fel incat sa il obtii si din surse naturale.

Surse de calciu sunt destule, insa multe dintre ele sunt prea putin popularizate din acest punct de vedere. Nu trebuie neaparat sa consumi lactate pentru a fi sanatoasa, dovada fiind si vegetarienii, care isi extrag toate nutrimentele din produse de origine vegetala.

 

 

Sursa: divahair.ro

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Categorii: INGRIJIRE, Natural, Nutritie, Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s