Cele 4 tipuri de temperament uman

Cele 4 tipuri de temperament umanTemperamentul, personalitatea si caracterul sunt concepte usor de confundat. Inainte de a detalia caracteristicile celor 4 tipuri de temperament, trebuie sa le definim si pe celelalte doua,pentru o mai buna intelegere a acestor termeni.

 

 

 

Caracterul este suma unor experiente de viata dobandite si este consttruit din influenta mediului, preferinte si obiceiuri.

Temperamentul este trasatura umana innascuta, uneori mostenita genetic.

Personalitatea umana este o trasatura unica, formata din trasaturile dobandite pe parcursul vietii si cele cu care ne nastem. Pentru a determina personalitatea unei persoane, trebuie sa tinem cont de inteligenta, temperament si chiar constitutia fizica.

In ceea ce priveste clasificarea temperamentului uman, exista numeroase teorii demne de luat in seama. Cea mai des intalnita este cea propusa de Hippocrate. Acesta a corelat cate o trasatura pregnanta cu cele 4 umori despre care credea ca circula prin organism.

Temperamentul sangvinic este legat de sange, bila neagra influenteaza persoanele melancolice, oamenii colerici sunt influentati de bila galbena iar flegmaticii sunt corelati cu flegma.

Doua dintre aceste tipuri de temperament sunt predominant extroverte ( coleric si sangvin) iar celelalte doua sunt introverte (melancolic si flegmatic).

 

Temperamentul coleric

Cei care se incadreaza in aceasta categorie nu au foarte multa rabdare nici cu ei, nici cu ceilalti. Sunt foarte agitati si isi pot schimba starea de spirit foarte repede. Pe plan social, se simt bine in special atunci cand domina clar o situatie si par oameni foarte hotarati.

Atunci cand isi argumenteaza o parere, au obiceiul sa ridice tonul vocii fara sa isi dea seama si folosesc gesturi scurte si rapide ale mainilor. De altfel, sunt persoana foarte deschise si le plac oamenii care stiu exact ce vor. Chiar daca pot parea firi razbunatoare, colericii nu sunt genul de oameni care sa poarte pica.

Sunt foarte critici cu oamenii din jur dar si cu ei. De regula, au standarde inalte si trebuie sa muncesti ca sa ajungi la asteptarile lor. Una dintre marile lor calitati este faptul ca stiu cum si cand sa isi asume riscuri, cui sa delege responsabilitati si mai ales, sa si le asime. Tocmai de aceea, colericii pot fi lideri foarte buni.

 

Temperamentul sangvin

De regula, persoanele cu temperament sangvin sunt foarte optimisti si foarte dinamici. Invata din greseli si nu poarta ranchiune. Sunt lipsiti de prejudecati, au multa incredere in ei si pun foarte mult suflet in tot ce fac.

Au fete foarte expresive si atunci cand tin un discurs sau argumenteaza o parere, isi transmit ideile nu doar prin cuvinte, ci si prin gesturi si expresia faciala, in special a ochilor. Nu ridica aproape niciodata tonul vocii si stiu sa se impuna fara sa para despotici.

Citeste integral pe: kudika.ro
Reclame

Etichete:, , , , , , , , , ,

Categorii: Psihologie

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s