Zodiac mitologic: Horoscopul Ielelor

Zodiac mitologic: Horoscopul IelelorLegendele despre Iele din mitologia romaneasca sunt vaste insa din cauza caracterului oral, multe dintre ele s-au pierdut si fac imposibila gasirea originii acestor fiinte.

De cele mai multe ori, ele sunt o ceata de fecioare cu puteri magice, seducatoare, cantarete si dansatoare desavarsite care se insotesc cu feciorii atunci cand acestia se ratacesc prin paduri.

Nefericit, insa, este cel care le itrerupe dansul si le strica placerea. Daca sunt nesocotite, pocesc oamenii, le rup oasele si le fura graiul, le iau mintile si ii lasa sa zaca in boala, fara putinta de vindecare.

Prin locurile pe unde au horit ele, vegetatia ramane arsa si copacii sunt uneori strambati. De regula, oamenii evita sa le spuna pe nume si sunt denumite cu respect Dansele, Marete, Soimane, Albe, Domnite.

In unele zone, acestea se confunda cu Valvele insa in acceptiunea generala, cele de pe urma sunt spirite ale unori locuri sau obiecte, intalnite mai des in legende din Banat. Acestea pot fi Valve Albe (spirite bune) sau Valve Negre(spirite malefice).

In Oltenia, despre Iele se spun ca vin in numar de 3. Spiritele ar fi, de fapt, fiicele lui Alexandru Macedon si s-ar numi Catarina, Zalina si Marina. In toate celelalte zone ale tarii, nimfele autohtone sunt in cete de cate 7 si se invesmanteaza in valuri diafane, cu clopotei in par si la picioare.

Una dintre credintele pe cale de disparitie este ca fiecare dintre Iele vegheaza asupra oamenilor, in functie de ziua saptamanii in care s-au nascut.

 

Luni

Spirit protector: Liodiana

Cea dintai dintre Iele are grija de oamenii nascuti in ziua de luni. Pe acestia ii daruieste cu multa putere de munca insa si cu iscusinta, astfel incat acestia sa aiba spor in tot ce fac. Este darnica in roade si de aceea, nu le va lipsi niciodata bunastarea materiala.

Protejatii ei sunt buni de gura si au vorba dulce, prin urmare vor putea obtine foarte usor ce isi doresc si stiu sa atraga oameni de partea lor. In dragoste, nu sunt foarte statornici si vor avea de tras de pe urma numeroaselor aventuri amoroase.

Marti

Spirit protector: Magdalina

Cei protejati de Magdalina sunt chibzuiti si la vorba si la comportament. Judeca bine inainte sa ia o hotarare si sunt foarte taciturni. Cine nu ii cunoate, poate crede ca sunt posaci insa de fapt, sunt oameni care iau viata in serios. Aceasta, de altfel, este cheia succesului lor. Nu sunt emotivi si nici nu sunt usor de speriat.

Infrunta greutatile vietii cu fruntea sus si sunt oameni foarte demni. De regula, sunt precauti atunci cand cunosc persoane noi si isi deschid sufletele doar in fata celor in care au incredere de mai multa vreme.

Miercuri

Spirit protector: Bugiana

Veseli si optimisti, oamenii nascuti intr-o zi de miercuri sunt protejati de Bugiana. Placuti si la obraz fin, cu infatisare ingrijita, ei cuceresc pe toata lumea. Spun mereu ce cred fara sa fie rautaciosi pentru ca stiu cum sa prezinte adevarul intr-o lumina buna.

Sunt inalti la statura si mladii, cu fete rumene si nasuri drepte. Nu se indragostesc prea usor dar atunci cand o fac, cu siguranta nu va fi ceva trecator. Cei in grija Bugianei sunt statornici si prieteni de nadejde iar supararea lor este furtuna in pahar cu apa.

Joi

Spirit protector: Ogristeana

Joia sa nasc oamenii ambitiosi, muncitori si inteligenti. Ei sunt protejati de Ogristeana care le-a harazit sa fie spornici la bani si buni sfatuitori. Tin mult la familii si sunt fideli in dragoste.

Chiar si asa, pentru ca sunt foarte placuti, vor avea multe legaturi amoroase de-a lungul vietii insa de fiecare data vor fi onesti si prefera sa paraseasca sau sa fie parasiti decat sa accepte infidelitatea.

Oamenii asculta povetele lor pentru ca sunt chibuzitori de fel si analizeaza bine o situatie inainte sa ia o hotarare.

Vineri

Spirit protector: Lacargia

In ultima zi lucratoare a saptamanii, se nasc oamenii cu darul vindecari. Acest talent este mult mai puternic daca au aparut pe lume in primele ore ale diminetii, inainte sa rasara soarele, atunci cand Lacargia cutreiera padurile cu suratele ei.

Sunt milosi de fel insa atunci cand au greutati, au forta sa se intareasca pe ei si sa fie sprijin celor din jur. Au mare dragoste de oameni si sunt gata mereu sa le aline suferintele. Asta nu inseamna ca sunt naivi si nu lasa pe nimeni sa profite de bunatatea lor.

Sambata

Spirit protector: Sandalina

 

 

Citeste integral pe: kudika.ro

Anunțuri

Etichete:, , , , ,

Categorii: Articole horoscop, Dosar zodiacal, HOROSCOP

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s