8 Curiozitati fascinante despre creier

Stiai ca neuronii se pot regenera?

Teoria ca neuronii nu se pot regenera aste astazi destul de limitata. Cercetatorii in biologie celulara si in boli neurologice au observat motivele pentru care oamenii reactioneaza diferit in fata unui accident vascular cerebral, unii avand sechele si altii „vindecandu-se” pentru aceeasi localizare a accidentului vascular cerebral.

Care este explicatia? Evolutia spre bine sau rau in urma unui AVC (accident vascular cerebral) depinde de starea de sanatate a bolnavului in momentul in care s-a instalat, dar si de starea sistemului nervos, de cum a fost acesta protejat de-a lungul vietii. Dar stiati ca in creier se pare ca exista zone de celule stem – in creierul adult deci – care pot regenera o serie de neuroni?

Mai mult decat atat neuronii nostri prezinta posibilitate de protectie, iar o nutritie adecvata le prelungeste viata si ii fereste de degenerare.

curiozitati despre creier - neuronii se renegenreaza

Astfel ca, pentru un sistem nervos sanatos chiar si la varsta a treia si pentru a preveni boli ca Alzheimer de exemplu este necesar sa mancati sanatos, sa consumati alcool cu moderatie, sa NU fumati si desigur sa faceti sport. Somnul influenteaza de asemenea sanatatea sistemului nervos.

Exista si neuroni care se regenereaza in aproximativ 2 saptamani timp de aproape toata viata: neuronii care asigura mirosul, cei care reprezinta totodata si „receptorul”. Astfel ca daca ati ramas fara miros printr-o injurie la nivelul nasului (exista si anosmie prin boli ale sistemului nervos care pot fi ireversibile) vi-l veti recapata in cel mult doua saptamani.

Foto: sxc.ho

Hrana principala a creierului este glucoza

Este adevarat ca principalul „combustibil” al creierului este glucoza, insa hiperglicemia, consumul exagerat de zahar sau zaharuri nocive il ataca si ii ingreuneaza activitatea. Mai mult decat atat excesul de zahar in sange duce la distrugere de masa cerebrala! Abia de curand s-au facut studii in acest sens care sa demonstreze o ipoteza medicala veche. Cititi mai multe despre acest studiu in articolul: Ajutor, zaharul ne distruge creierul

Probabil asa se explica de ce studentii in sesiune sau cei care au suprasolicitare intelectuala prezinta si… pofta de dulce

curiozitati despre creier - zaharul distruge creierul

Creierul, mai activ in somn decat ziua

Desi initial se credea ca cel mai activ este creierul in starea de veghe, cand omul este treaz, studiile electrice (electroencefalograma) au aratat ca de fapt creierul este mai activ noaptea, in timpul somnului.

Creierul emite mai multe tipuri de unde care se pot inregistra pe electroencefalograma (EEG). In timpul somnului au loc procese extraordinar de importante pentru sanatatea noastra fizica si psihica:

 • Se refac depozitele energetice ale tuturor celulelor, inclusiv ale neuronilor;
 • Se refac depozitele de mediatori in sistemul nervos central si periferic (pot fi prevenite dementele? Ca boala Alzheimer de exemplu);
 • Se regenereaza celule afectate sau tesuturi;
 • Au loc cele mai importante momente ale cognitiei, este direct imbunatatita memoria de lunga durata! Aici facem o paranteza, stiati ca de fapt este mai bine sa inveti inainte de culcare, pentru ca in timpul somnului creierul sistematizeaza mult mai bine informatia si o retii pe termen lung?
 • Se reface echilibrul endocrin, al glandelor sexuale, digestive si asa mai departe;
 • Se „relaxeaza” inima si vasele isi refac tonusul;
 • Se secreta hormoni in creier si glandele endocrine din creier, in special epifiza, care raspund de zona emotionala – dar este necesar sa nu existe stimul luminos si stimulul auditiv sa fie cat mai mult redus. De aceea este indicat sa dormiti in liniste cu ochelari de noapte.
 • REM – somnul cu vise, are etape scurte care isi intensifica repetitiile spre dimineata. Somnul are efect de descarcare emotionala, reface starea psihica, alunga stresul psihic si starile tensionale, combate depresia si alte tulburari de personalitate;
 • In timpul somnului se reduce stresul de peste zi, somnul fiind un important mecanism antistres;
 • Se reface imunitatea si asa mai departe.
 • Prin somn aducem un plus preventiei pentru demente.

curiozitati despre creier - beneficiile somnului

Acum, stiind toate acestea despre somn, credeti ca merita sa pierdeti orele din noapte pentru un film in loc sa dormiti?

Foto: Shutterstock.com