De citit NEAPARAT: 7 Investigatii medicale care IRADIAZA organismul

Stiti ce se produce in organismul vostru atunci cand va supuneti iradierii?

Efectele iradierii organismului sunt toxice, cresc riscul de cancer si dispar in functie de gradul de iradiere al organismului.

In zilele noastre se presupune ca aproape orice persoana din mediul urban cu varsta pana in 30 de ani a facut cel putin o investigatie iradianta, fie ea doar o radiografie dentara de exemplu.

Metodele radiologice care iradiaza corpul uman sunt in special cele care folosesc raze Rontgen.

Ce se produce in organismul nostru cand ne supunem unei investigatii iradiante?

Radiatiile Rontgen emit electroni – particule incarcate negativ – care se deplaseaza cu o viteza atat de mare incat o mare parte dintre acestea strabat organismul si ating filmul radiologic unde lasa “o urma” ce poate fi interpretata de ochiul uman.

Organismul nostru este format din celule, care la randul lor sunt formate din molecule ce sunt asocieri de elemente, adica de ceea ce invatam noi la orele de chimie ca avand un nucleu si unul sau mai multi electroni.

Ei bine, acei electroni ai tubului radiologic pot fie sa ramana in organism pentru ca nu toti il strabat (deci surplus de sarcini negative), fie pot ciocni alti electroni din organism pe care ii arunca la distanta de atomul lor – dezechilibru puternic si suplus de sarcini negative in alt teritoriu.

Astazi nu exista un tratament exact pentru combaterea efectelor expunerii la raze Rontgen, se presupune doar ca vegetalele ar fi bogate in antioxidanti si ar putea reduce efectul radiatiilor.

Va propunem sa aflati care sunt principalele investigatii medicale care au efect iradiant.

Investigatii medicale care ne iradiaza organismul

CT – computer tomograf

Computerul tomograf presupune efectuarea mai multor “sectiuni” – imagini succesive in diverse zone ale organismului. CT este o investigatie foarte sensibila pentru multe patologii, insa… iradianta. Specialistii afirma ca o incidenta tomografica prezinta un efect iradiant ca in cazul a 26-48 radiografii toracice (difera in functie de zona corpului).

Radiografia toracica

Radiografia toracica se numara printre investigatiile cu cel mai scazut grad de iradiere al organismului. Ramane insa o investigatie recomandata pentru multe patologii din cavitatea toracica.

Tranzitul baritat

Aceasta investigatie presupune pregatirea tubului digestiv al pacientului prin dieta indicata de medic. Apoi pacientul bea bariu, o substanta care poate fi urmatira radiologic. Apoi i se fac pacientului una sau mai multe radiografii, in functie de patologia urmarita. Aceasta investigatie deceleaza afectiuni la nivelul esofagului, stomacului si intestinului subtinre. Astazi aceatsa investigatie poate fi inlocuita cu endoscopia digestiva superioara – investigatia de electie si neiradianta pentru esofag, stomac si prima parte a intestinului subtire.

Insa unele afectiuni ale intestinului subtire nu pot fi investigate prin endoscopie digestiva superioara, uneori tranzitul baritat reprezentand cea mai buna alegere vizand raportul riscuri/beneficii.

Specialistii considera ca un tranzit baritat este echivalentul a aproximativ 60 de radiografii.

Irigografia

Irigografia se efectueaza asemanator tranzitului baritat, foloseste tot bariu, insa acesta este introdus in colon prin clisma. Pacientul este pregatit in prealabil, iar radiografiile succesive surprind traseul si conturul bariului, care reprezinta de fapt contulul colonului. Pot fi astfel decelate patologii ca polipoze colonice fistule, cancer colonic, dolicocolon, megacolon etc.

In zilele noastre, desi irigografia inca se practica, este de preferat colonoscopia, o metoda de investigatie cu ajutorul unei sonde ce prezinta in capat o camera video si o serie de elemente care nu doar pun diagnosticul, dar pot efectua direct, in cadrul aceleiasi interventii, unele procedee de tratament sau investigatii suplimentare (biopsii, cauterizari de polipi etc.).

Irigografia este considerata echivalentul a 77 de radiografii toracice simple.

Radiografia abdominala

Uneori, in special in cazurile de urgenta, este necesara radiografia abdominala “pe gol”, pentru evidentierea unor gaze (pneumoperitoneu) sau a calculilor de exemplu ori a corpurilor straine si asa mai departe.

Aceasta investigatie iradiaza asemanator radiografiei toracice.

Sursa:  kudika.ro

Foto:  shutterstock.com

Anunțuri

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Categorii: Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s