9 curiozitati pe care nu le stiai despre tine!

Accesul atat de facil la cunoastere pe care il avem astazi datorita Internetului, ne ajuta sa invatam atat de mult despre noi, despre corpul nostru, sa facem noi si noi descoperiri. Iti propunem sa te relaxezi invatand, prin intermediul acestor informatii interesante.

1. Culoarea pielii tale este rezultatul unui amestec de 4 culori

Am fi cu totii de culoarea untului daca… vasele de sange nu ar adauga un strop de rosu. Un pigment galben ne coloreaza de asemenea pielea, apoi tonuri sepia de melanina, creata ca raspuns la razele ultra-violete ne pigmenteaza pielea. Aceste 4 culori: untiu, rosu, galben si sepia, amestecate in diverse proportii, creeaza culoarea pielii tuturor oamenilor de pe Pamant.

2. Lumea rade impreuna cu tine

Doar privind pe cineva hohotind pe infundate esti la randul tau influentata. Studiile recente au aratat ca rasul este un gest social imitabil. Atunci cand auzim pe cineva razand, este stimulata zona din creier asociata cu miscarile faciale. Mimica joaca un rol foarte important in ceea ce priveste interactiunile noastre. Gesturi ca rasul, hohotitul, zambitul, plansul, cascatul (da! 🙂 ) pot fi modalitati de a crea legaturi sociale puternice in cadrul unui grup.

Intr-o dimineata, un domn radea singur intr-o statie. Vezi cum au reactionat ceilalti oameni:

 

3. Daca nu ai masea de minte, inseamna ca ai minte! 🙂

Evolutia face ca unele elemente sa dispara. De exemplu, exista persoane carora nu le-au crescut maselele de minte. Trasaturi care nu ne mai sunt folositoare, natura le elimina. Cu cat creierele noastre au devenit mai mari, cu atat mai mult s-a transformat structura osoasa a mandibulei. Cu mult timp in urma, “maselele de minte” serveau masticatiei, in special pentru carne; treptat, aceste masele au inceput sa nu ne mai fie folositoare, medicii le eliminau, pentru ca in final, natura sa isi faca singura treaba in acest sens.

4. Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili

Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili si ajuta o multime de functii, de la digestie la auz. In nas, celulele cu cili ajuta la transportarea mucoasei nazale din cavitatea nazala, inspre gat. Apa rece incetineste acest proces, facand ca mucusul sa ramana in nas si creeaza acea senzatie neplacuta, cand suntem nevoiti sa ne “suflam nasul”.

5. Pubertatea ne transforma creierul

De ce este adolescenta atat de neplacuta din punct de vedere emotional? Hormoni ca testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor in creier, astfel schimbarile din creier influenteaza si structura sa, ceea ce are si numeroase consecinte comportamentale. Adolescentii se comporta ciudat din punct de vedere emotional, uneori sunt apatici si nu pot sa ia cele mai bune decizii, pe masura ce regiunile cortexului frontal se maturizeaza.

6. Foarte mult din ceea ce consumam zilnic este hrana pentru creier

Chiar daca reprezinta doar 2% din masa corpului nostru, creierul are nevoie de 20% din oxigenul si caloriile care ajung in corp. Pentru ca acest organ sa fie functional, trei artere cerebrale transporta oxigen la creier. Un blocaj face ca celulele creierului sa nu mai fie alimentate in mod corespunzator cu oxigen si nutrienti, activitatea sa fiind afectata. Acesta este un atac cerebral.

7. Oasele „se rup” ca sa mentina in echilibru, mineralele din corp

Mai mult decat sa sustina muschii si celelalte organe din corpul nostru, oasele ajuta si la reglarea nivelului de calciu din corp. Oasele contin atat fosfor cat si calciu, ultimul fiind folositor muschilor si nervilor. Daca acest element nu se afla in cantitatea necesara, oasele cedeaza si astfel, mai mult din calciul necesar merge in corp, pana nivelul de concentratie necesar este atins.

8. Pozitia corpului iti afecteaza memoria

Memoriile noastre sunt adanc imprimate in felul nostru de a fi. O aroma sau un sunet pot evoca un episod din copilarie. Daca auzi clinchetul unui clopotel de la bicicleta, poti face conexiunea cu amintirea drumului pe care il strabateai de la scoala acasa. Chiar si pozitia corpului ne ajuta sa rememoram mai bine anumite triri din trecut. Ne amintim mai usor daca ne asezam in aceeasi pozitie in care s-au intamplat faptele.

9. Stomacul tau produce un acid coroziv periculos

Exista un lichid periculos in corpul nostru, pe care il secreta chiar stomacul. Celule din stomac produc acid hidroclorhidric, un component coroziv care este folosit pentru tratarea metalelor in industrie! Poate sa dizolve fierul, dar mucoasa care se afla pe peretii stomacului fac ca substanta sa nu fie periculoas apentru organism, singura sa functie fiind aceea de a “topi” ultima gustare. 🙂

Sursa:  garbo.ro
Foto:  shutterstock.com
Reclame

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorii: Lifestyle

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s