9 Semne Premonitorii ale CANCERULUI DE COL

Unele dintre cele mai comune simptome pot ascunde cauze nebanuite. Tu cand ai fost ultima data la medic?

Cancerul de col uterin nu este deloc o boala rara si nu apare doar la varste inaintate, ci si la femei tinere.

Romania ocupa locuri fruntase in clasamentul european privind incidenta cancerului de col si mortalitatea prin aceasta boala. Este uimitor cum intr-o tara unde a fost descoperit testul ce salveaza femeia din fata acestei groaznice boli, incidenta cancerului de col sa fie atat de mare!

Descoperirea testului considerat a fi cel care salveaza sute de mii de vieti

In 1927 celebrul medic roaman Aurel Babes si nepotul sau Victor Babes, ce urma sa demonstreze mai tarziu calitatile sale extraordinare in medicina, puneau la punt un test foarte simplu, un frotiu din celulele recoltate de la nivelul colului – celule cervicale. Acest test poate descoperi modificarile celulare in stadii incipiente, inainte ca o leziune (rana pe col) la nivelul colului sa devina maligna.

Mai tarziu, medicul de origine greaca Georgios Papanikolaou avea sa imbunatateasca tehnica medicilor romani, iar in 1943 acest test a fost recunoscut la nivel mondial. Cunoastem acest test cu numele de Papanicolau, dar noua ne place sa il numim testul Babes-Papanicolau, denumirea acceptata astazi.

Medicii recomanda sa efectuati anual testul Babes-Papanicolau, in acest fel preveniti cancerul de col uterin.

Semne si simptome ale cancerului de col

Cancerul de col uterin prezinta semne si simptome comune, deloc specifice, unele dintre acestea putand fi usor ignorate de catre pacient.

Semne si simptome ale cancerului de col: Anemia

Anemia este de mai multe feluri, putand fi carentiala, prin hemoliza, prin pierdere de sange etc. Atunci cand anemia este de tip feripriv, cand hemoglobina este scazuta si persista o vreme mai lunga, revenind dupa tratament cu fier si alimentatie adecvata, atunci ar trebui sa se ridice suspiciunea unei boli consumtive, cum este cancerul, urmand a se identifica localizarea acestuia.

Oricarei anemii trebuie sa i se caute cauza! Aceasta este o regula care nu ar trebui neglijata. Nu de putine ori cauzele anemiei sunt boli la care nu ne-am astepta.

Semne si simptome ale cancerului de col: starea continua de oboseala

Starea de oboseala poate fi un simptom pentru multe afectiuni, insa atunci cand oboseala persista in ciuda modificarilor din stilul de viata, atunci ar trebui realizate investigatii suplimentare.

Starea de oboseala apare in cancer pentru ca aceasta maladie este una consumptiva, cu alte cuvinte consuma resursele din organism, inclusiv pe cele energetice, instalandu-se starea de oboseala.

Semne si simptome ale cancerului de col: tulburarile menstruale

Tulburarile menstruale pot sa apara si in cazul cancerului pe col. Nu este obligatoriu ca menstruatia sa suporte tulburari in faze incipiente ale cancerului. In tot cazul, tulburarile menstruale trebuie sa reprezinte o cauza serioasa de a merge la medic pentru orice femeie.

Semne si simptome ale cancerului de col: modificarea secretiilor vaginale

Secretiile vaginale isi pot modifica aspctul, mirosul, constistenta sau abundenta. Sunt insa multe situatii in care secretiile vaginale isi pot modifica proprietatile, cele mai frecvente situatii fiind infectiile vaginale, de exemplu candidoza.

Semne si simptome ale cancerului de col: Sangerarile vaginale

Sangerarile vaginale in afara menstruatiei trebuie sa ridice intotdeauna un semn de alarma pentru orice femeie.

Cauzele care pot duce la sangerari vaginale in afara menstruatiei pot fi multiple:

  • infectii la nivelul organelor genitale,
  • tulburari endocrine
  • fibrom uterin
  • endometrioza etc.

Cancerul de col uterin poate produce de asemenea sangerari vaginale in afara menstruatiei.

Semne si simptome ale cancerului de col: dispareunia sau durerea la constactul sexual

Durerea la contactul sexual apare prin modificarile locale la nivelul colului si mucoasei vaginale, ceea ce creste sesnsibilitatea la atingere. Femeia devine sensibila, iar actul sexual doare.

Semne si simptome ale cancerului de col: constipatia prelungita

Constipatia cronica poate fi sau nu un simptom pentru alte patologii, printre care si cancerul de col uterin. Contstipatia, alternatata la perioade lungi cu diareea, poate ascunde cancer de colon.

Constipatia prelungita apare prin diverse modificari si reactii ale organismului la cancerul de col uterin. Constipatia predispune insa si la alte patologii, putand duce la bacteriemie, infectii urinare inalte, scaderea imunitatii etc.

Semne si simptome ale cancerului de col: balonarea prelungita

Senzatia de presiune in abdomen cu bolborisme, meteorism si balonare prelungita, poate avea drept cauza o afectiune in sfera genitala, inclusiv cancerul de col uterin.

Un test Babes-Papanicolau si un consult amanuntit la medicul ginecolog poate exclude sau nu cauza genitala a balonarii.

Semne si simptome ale cancerului de col: scaderea in greutate

Scaderea in greutate apare in faze tardive ale bolii, prin consumarea resurselor organismului, astfel incat multe din procesele corpului sunt depasite, iar persoana in cauza scade in greutate fara a-si modifica alimentatia sau stilul de viata.

Sursa:  kudika.ro

Foto:  shutterstock.com

 

 

 

Anunțuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorii: Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s