Interpretare analize medicale: Totul despre Papanicolau

Interpretare analize medicale: Totul despre PapanicolauMulte femei au nevoie sa inteleaga rezultatul celui mai indicat test pentru sanatatea feminina: Papanicolau.

Rezultatele acestui test sunt importante pentru ca pot indica sau nu o leziune canceroasa, precum si stadiul de boala cervicala, astfel incat sa poata fi aleasa o terapie adecvata.

CE ESTE TESTUL BABES-PAPANICOLAU?

Numit si frotiul Papanicolau sau pur si simplu „Papanicolau”, acest test reprezinta o analiza la microscop a celulelor de la nivelul colului uterin – celule cervicale. Acestea sunt preparate cu cloloratii speciale si analizate din punct de vedere al formei, al varstei celulelor, dar si privind atipiile si anomaliile acestora, daca exista.

Prin urmare aceasta simpla analiza la microsop poate decela forme precoce de cancer de col uterin, de aceea se spune despre testul Babes-Papanicolau ca salveaza mii de vieti in fiecare luna.

Acest test nu este dureros la prelevare si nu prezinta niciun risc pentru sanatatea femeii.

INTERPRETAREA REZULTATELOR TESTULUI PAPANICOLAU

Exista mai multe tipuri de interpretari, noi va vom vorbi despre cea mai folosita la noi in tara. Daca veti urmari fisa rezultatului, puteti observa mai multe aspecte notate, precum si rezultatul final.

In general N se refera la numarul de nasteri si A la numarul de avorturi. De exemplu N=1 si A=0 se refera la o femeie cu o nastere si fara niciun avort in antecedente.

De asemenea pe foaia de rezultat trebuie sa fie specificat daca materialul recoltat ajuns la laborator se afla in stadiu optim de analiza, ceea ce puteti observa la sectiunea „Calitate frotiu”. Aici celulele endocervicale ar trebui sa fie notate ca „prezente”, altfel va trebui repetat testul Papanicolau.

De asemenea, in functie de celulele ajunse la laborator in materialul recoltat, medicul laborant noteaza daca frotiul a fost recoltat corect. Acest fapt se evidentiaza prin tipul de celule care ii apar pe frotiu. Astfel medicul laborant poate constata daca originea esantionului este cervicala sau… vaginala! Si acest aspect este scris pe foaia de rezultate.

INTERPRETARE REZULTATE PAPANICOLAU: FROTIU IN LIMITE NORMALE

Daca la rezultatul final este scris „frotiu in limite normale” inseamna ca celulele colului uterin au aspect normal, fara modificari, astfel ca femeia care are un asa rezultat poate sta linistita pana la urmatorea reevaluare.

INTERPRETARE REZULTATE PAPANICOLAU: CELULE ATIPICE CU SEMNIFICATIE NEDEFINITA (MODIFICARI CELULARE REACTIVE)

In acest caz nu este vorba de leziuni precanceroase, asadar nu este cazul de panica. Dar aceste atipii apar pentru ca exista o infectie. Medicul ginecolog poate recomanda analiza secretiilor vaginale, colposcopie sau orice alta analiza pentru a descoperi sursa acestor modificari. Poate fi incriminata o vaginita (de exemplu candidoza, trchomoniaza, cocobacili etc.), sau poate fi de exemplu infectia cu HPV.

Cauza modificarilor celulelor cervicale va fi identificata, tratata, apoi se poate repeta analiza de secretii si testul Papanicolau.

Infectii ai alte manifestari care pot modifica celulele cervicale:

– candidoza;

– trochoonas vaginalis;

– Candida;

– Gardnerella;

– Virusul Herpes simplex;

– Actinomyces;

– cocobacili;

– inflamatii;

– modificari postchimioterapie sau postradioterapie (metode pentru tratarea unor cancere la nivelul pelvisului),

– HPV;

– BTS – boli cu transmitere sexuala;

– modificarile din vaginita atrofica, ce apare in mod firesc la menopauza si poate modifica testul Papanicolau;

REZULTAT TEST PAPANICOLAU: LIS (LEZIUNI INTRAEPITELIALE SCUAMOASE DE NIVEL SCAZUT)

Acest rezultat semnifica modificari ale celulelor cervicale care pot evolua spre cancer de col, dar care totodata pot fi tratate. Asadar aceste leziuni necesita tratament din partea medicului ginecolog, dar se pot ameliora si in lipsa unui tratament specific prin masuri igieno-dietetice (alimentatie corecta, evitarea tampoanelor interne, a spalaturilor vaginale etc.).

INTERPRETARE REZULTATE PAPANICOLAU: LEZIUNI INTRAEPITELIALE SCUAMOASE CU NIVEL RIDICAT

Acest rezultat ar trebui sa alerteze femeia, pentru ca este practic leziunea precanceroasa. Aceasta nu dispare fara tratament, astfel incat este obligatoriu ca femeia sa se intoarca la medicul ginecolog dupa primirea rezultatului la Papanicolau.

INTERPRETARE REZULTAT PAPANICOLAU: CANCER INVAZIV SAU ADENOCARCONOM

In acest caz cancerul este deja instalat. Trebuie rapid instituit un protocol de tratament, astfel incat sansele de recuperare ale femeii sa fie cat mai mari.

IMPORTANT

Varsta inceperii efectuarii testului Papanicolau: varsta inceperii vietii sexuale.

Testul Papanicolau este indicat anual.

Sursa: kudika.ro

Foto front si main: shutterstock.com

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Categorii: Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s