Totul despre Papanicolau – Testul care iti salveaza viata

Testul Babes-Papanicolau este recunoscut astazi ca una dintre cele mai importante analize pe care fiecare femeie care si-a inceput viata sexuala ar trebuie sa o faca periodic. Este o analiza usoara, nedureroasa, dar atat de importanta!

Papanicolau – de ce este acest test atat de important?

Testul Babes Papanicolau previne una dintre cele mai frecvente patologii ale femeii – cancerul de col uterin.

Din pacate afectiunile colului uterin, pornind de la o simpla inflamatie (cervicita) pana la “rana pe col” si cancer sunt asimptomatice astfel incat femeia nu simte daca prezinta sau nu o afectiune. Simptomele apar insa in stadii tardive de evolutie a cancerului de col, cand abia daca se mai poate face ceva.

Ce este colul uterin?

Colul uterin reprezinta de fapt acea zona ingustata care face legatura dintre vagin si uter. Colul (col=gat) uterin prezinta o secretie care isi schimba consistenta un functie de perioada ciclului menstrual. Astfel aceasta secretie numita glera cervicala este de obicei foarte vascoasa si prezinta o bariera fiziologica si mecanica intre vagin si uter, dar in perioada ovulatiei vascozitatea scade astfel incat sa permita femeii sa ramana insarcinata. De asemenea vascozitatea glerei cervicale scade si in timpul sangerarilor menstruale pentru a permite scrugerea acestora.

Ce este testul Babes-Papanicolau?

Testul Babes-Papanicolau numit si frotiul Babes-Papanicolau reprezinta un test prin care sunt analizate celulele cervixului. In mod normal aceste celule au o fiorma specifica, precum si caracteristici specifice.

Atunci cand apare o inflamatie, o infectie sau se produc modificari (atipii) ale celulelor cervicale testul papanicolau le poate decela. Aceste modificari celulare sunt adesea asimptomatice, insa pot evolua trist, spre cancer de col uterin daca nu sunt depistate la timp. Aceste modificari celulare, depistate precoce, pot fi tratate pana la vindecare.

In zilele noastre incidenta cancerului de col uterin este foarte mare, iar mortalitatea prin cancer de col uterin in randul femeilor ocupa locuri de top in mortalitatea feminina, astfel ca preventia acestei maladii trebuie facuta, cu atat mai mult cu cat exista un test atat de simplu si de ieftin la dispozitia femeilor.

Testul Papanicolau – ce poate detecta?

Testul Papanicolau poate detecta vaginite (infectii vaginale), cervicite, boli cu transmitere sexuala, infectia cu papilloma virus (HPV), diferite tipuri de atipii celulare de la cele “in situ” pana la cele canceroase.

Este indicat ca inainte de a efectua testul Babes-Papanicolau sa faceti intai analiza de secretii vaginale pentru ca daca aveti o infectie genitala testul papanicolau iese modificat. Tratati intai infectia genitala daca exista, apoi dupa tratament faceti testul Papanicolau.

Cand se face testul Papanicolau?

Teoretic testul Babes-Papanicolau ar trebui facut anual odata cu inceperea vietii sexuale. La femeia tanara poate fi facut si la doi ani.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?

Principalii factori de risc care pot duce in timp la aparitia cancerului de col sunt:

  • Inceperea vietii sexuale prea devreme;
  • Multipli parteneri sexuali;
  • Avorturile;
  • Infectiile genitale frecvente;
  • HPV – infectia cu virusul Papilloma;
  • Bolile cu transmitere sexuala;
  • Sexul violent;
  • Varsta si alimentatia;

Papanicolau – interpretarea testului

Exista mai multe tipuri de interpretare si clasificari ale rezultatelor. Unul din sistemele de clasificare a testelor Papanicolau este sistemul Bathesda (TBS).

Categoriile sale se refera la tipurile de modificari celulare si gradul in care acestea intereseaza mucoasa colului uterin, invazivitatea acestora (cat patrund in adancime fata de stratul superficial) etc.

Testul Papanicolau Normal

In aceasta situatie celulele colului uterin au aspect normal, fara modificari.

Testul Papanicolau cu celule atipice, semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)

Celulele cervicale prezinta modificari la examinarea frotiului citologic, insa acestea nu au aspect precanceros. Astfel de modificari apar frecvent antunci cand o femeie prezinta o infectie genitala. De aceea intial se face analiza secretiilor vaginale, iar daca:

  • Acestea ies normale, se face testul Papanicolau imediat dupa menstruatie;
  • Daca secretiile vaginale sunt modificate patologic se ia intai tratament pana la normalizarea secretiilor vaginale, apoi se face testul Babes-Papanicolau dupa urmatoarea menstruatie.

Rezultat test Papanicolau: LIS (Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut)

LIS: o modificare usoara a celulelor cervixului uterin care nu este grava, dar poate evolua in timp spre leziuni precanceroase si cancer de col uterin. Acest tip de modificari trebui tratate de medicul ginecolog, dar se pot ameliora si in lipsa unui tratament specific prin masuri igieno-dietetice (alimentatie corecta, evitarea tampoanelor interne, a spalaturilor vaginale etc.).

Rezultat test Papanicolau: Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat

Acest tip de modificari ale celulelor colului uterin sunt periculoase si nu dispar fara tratament.

Este indicat ca femeia care a obtinut un astfel de rezultat sa se intoarca in mod obligatoriu la medicul ginecolog pentru a urma un tratament specific.

Este practic leziunea precanceroasa, un moment important in care inca se poate preveni cancerul de col uterin!

Rezultat test Papanicolau: Cancer invaziv

Acesta este din pacate un rezultat nedorit, indica prezenta leziunilor canceroase. In functie de momentul in care a fost depistat cancerul de col uterin se pot lua masuri eficiente de vindecare, insa daca femeia nu a efectuat testele Papanicolau anuale si a depistat tardiv aceasta maladie sansele scad proportional cu evolutia cancerului.Va recomandam sa mergeti anual pentru a efectua testul babes-Papanicolau – acest test va poate salva viata!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: garbo.ro
Foto front si main: shutterstock.com
Anunțuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorii: Sanatate

Abonează-te

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s